Voor de behandeling van oedeem zijn verschillende mogelijkheden. Belangrijk is dat er een behandelplan wordt opgesteld, waarbij de diverse behandelingen goed op elkaar afgestemd zijn. Voornamelijk in de eerste fase van de behandeling wordt het vocht actief verdreven. Om deze behandeling te ondersteunen wordt na de behandeling een strak verband aangelegd om het ontstaan van nieuw oedeem te beperken. In de onderhoudsfase is een goede controle op de behandeling belangrijk, om er zo voor te zorgen dat het verkregen resultaat wordt behouden. De oedeemtherapeuten van Oedeemcentrum Flevoland zijn gespecialiseerd in de onderstaande behandelingen uitgezonderd de operatieve ingrepen maar na de ingreep kunnen zij u prima begeleiden.
Hoe kan lipoedeem behandeld worden?
De behandeling van lipoedeem is niet eenvoudig. Aangezien het ontstaan van lipoedeem niet kan worden voorkomen zal de behandeling dan ook mede gericht moeten worden op factoren die lipoedeem beïnvloeden:
- Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename te voorkomen. Bij een normaal lichaamsgewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (met name fietsen, zwemmen, fitness). Vaak is een patiënt zich niet bewust van de verminderde spierkracht.
- Draag overdag zo nodig aangemeten steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. Steunkousen zijn altijd nodig als er tevens sprake is van lymfoedeem en/of veneus oedeem bijvoorbeeld na een trombosebeen. Steunkousen bij lipoedeem zullen in het begin soms als pijnlijk worden ervaren.
- Manuele lymfdrainage bevordert de aan- en afvoer van lymfevocht. Dit is een speciale, milde vorm van massage, waardoor de lymfstroom wordt beïnvloed.
- Medicijnen hebben geen enkel effect. Gebruik van plastabletten kan zelfs extra risico’s opleveren. Ook het gebruik van allerlei apparaten die in kranten en tijdschriften worden aangeboden om overtollig vet en cellulitis te behandelen is zinloos. Uw vet en putjes blijven, uw geld verdwijnt!
- Chirurgische behandeling in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie), bijvoorbeeld rond de knie of het onderbeen wordt niet of nauwelijks toegepast en kan beschadiging van lymfbanen en dus indirect lymfoedeem tot gevolg hebben. Soms is er wel een indicatie voor wegzuigen. Dit kan dan het beste in een multidisciplinair behandelprogramma plaatsvinden en in een centrum dat ervaring heeft met alle vormen van behandeling van lipoedeem en lymfoedeem.
- In sommige gevallen kan psychosociale hulp bijdragen aan het veranderen van een zelfbeeld.
- Langdurige follow-up, begeleiding, objectieve effectmeting (zowel omtrek, gewicht en spierkracht) en zorgvuldige documentatie om te kijken of een behandelplan effectief is.
- Bij veel vocht in de benen is behandelen met intermitterende compressie therapie ook nog een mogelijkheid (lymfepress).
Kortom, de behandeling van lipoedeem bestaat uit:
– Gezond eten en beweging.
– Manuele lymfdrainage en eventueel zwachtelen.
– Dragen van elastische kousen.
– Evt. hulp op het psychische vlak.
– Evt. intermitterende compressie therapie (lymfepress) bij veel vocht in de benen.
– Er bestaat helaas geen medicijn voor Lipoedeem.
– Evt. Liposuctie.
Lipoedeem kan niet worden genezen, maar de benen kunnen vaak een stuk verbeteren. In ieder geval is het belangrijk om erger te voorkomen. Bepaalde sporten zijn zeer goed (zwemmen, wandelen, fietsen), maar moeten met mate worden uitgevoerd om overbelasting van de bloed- en lymfvaten te voorkomen. Doe vooral sporten die je leuk vindt! Je hoeft niet perse naar de sportschool. Je kunt ook gaan dansen, golfen, touwtje springen, badminton, etc.
Denkt u dat u lipoedeem heeft?
Vraag het aan uw huisarts. Deze zal het beeld herkennen of u eventueel doorsturen naar een dermatoloog, fleboloog, huidtherapeut of oedeemfysiotherapeut.