Complicaties

Cording (axillary web syndrome)

Cording is een hele dunne streng en voelt alsof er een gitaarsnaar onder de huid zit. Het veroorzaakt pijn en bewegingsbeperkingen in het lichaamsdeel. Het zijn verharde lymfevaten die met lymfevocht zijn gevuld, het lymfevocht kan niet meer afgevoerd worden door verwijdering van de lymfeklieren waardoor het lymfe verhard. Door voorzichtige massage technieken kan een oedeemtherapeut de cording behandelen in combinatie met oefeningen.

Erysipelas

Erysipelas, ook wel wondroos of belroos genoemd, is een ontsteking van de huid en de subcutis. Wanneer er oedeem in het lichaamsdeel is zien we dat de ontsteking zich uitbreidt via de lymfebanen. Kenmerkend voor erysipelas is de pijn in het lichaamsdeel, vuurrode begrensde plek op de huid en vaak een geval van algehele malaise alsof je de griep gaat krijgen, koorts kan dus ook optreden. Behandeling vindt plaats middels antibiotica en compressietherapie op het lichaamsdeel toe te passen.

Lymfangitis

Lymfangitis is een ontsteking van de lymfevaten, meestal veroorzaakt door een streptokokken infectie. Vaak ontstaat dit na een klein defect van de huid als gevolg van een schram of wond. Onder de huid van het getroffen lichaamsdeel ontstaan rode gevoelige strepen die warm aanvoelen. De strepen breiden zich uit van de plaats van infectie tot de groep lymfeklieren. De lymfeklieren zwellen op en zijn pijnlijk. De patiƫnt voelt zich niet lekker, heeft meestal koorts, rillingen, een snelle hartslag en hoofdpijn. Deze symptomen zijn soms eerder aanwezig dan de rode strepen. Op basis van de symptomen wordt vaak de diagnose gesteld. De behandeling zal plaatsvinden door middel van een antibiotica.

Lymfadenitis

Lymfadenitis is een ontsteking van de lymfeklieren waarbij deze opzwellen en gevoelig worden. Vaak veroorzaakt door een bacterie of een virus. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en de behandeling bestaat uit een antibioticum. Wanneer lymfeklieren wel gezwollen zijn maar niet pijnlijk kunnen ze duiden op een ernstige aandoening, zoals lymfoom of de ziekte van Hodgkin.

Seroom

Seroom is wondvocht dat ophoopt in het wondgebied, we zien dan een zwelling op de plaats van een operatie. Meestal wordt het vocht uit een seroom weer door het lichaam opgenomen, dit kan enige tijd in beslag nemen. Ook kan het voorkomen dat er een knobbel gecalcificeerd weefsel achterblijft. Indien er teveel seroom ontstaat wat niet verdwijnt wordt dit middels een punctie weggezogen, dit moet vaak meerdere malen herhaalt worden.