Diagnose

Het is belangrijk dat een diagnose vroegtijdig gesteld wordt, dit voorkomt complicaties als wondroos, ook wel belroos of erysipelas genoemd.

Bij aangeboren lymfoedeem zal in de meeste gevallen de huisarts de diagnose stellen. Bij niet aangeboren lymfoedeem zal de huisarts, specialist, dermatoloog, oncoloog, chirurg, nursepractioner of mammacare verpleegkundige lymfoedeem vaststellen.

Soms wordt er gebruik gemaakt van lymfescintigrafie, hierbij wordt een radioactieve stof ingespoten tussen de tenen of de vingers. Doordat de ingespoten stof alleen via het lymfesysteem vervoert kan worden kan via een scan duidelijk gemaakt worden hoe de functie van het lymfesysteem is. Daarnaast kan men gebruik maken van vaatonderzoek, volumemeting en een vragenlijst. In de meeste gevallen zal naar aanleiding van uw verhaal en het zien van de huid een diagnose gesteld worden.

De fysiotherapeutische diagnose stellen we aan de hand van uw verhaal, het zien van het lichaamsdeel, omvangsmeting, teken van stemmer, vaststellen van (non)pitting oedeem en eventueel een vragenlijst.

lymf-behandeling