Extra informatie

Worden TEK vergoed?

Therapeutische elastische worden vanaf drukklasse 2 vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijskaart van uw arts is hiervoor noodzakelijk. De zorgverzekering vergoed in principe 2 paar kousen per jaar.

Hoe weet ik of ik TEK nodig heb en hoe kom ik eraan?

Als u een verwijskaart van uw arts heeft gekregen voor therapeutisch elastische kousen kunt u een afspraak bij ons maken. Wij garanderen dat u snel geholpen wordt.

De oedeemfysiotherapeut onderzoekt u en beoordeelt uw lichaam en adviseert u daarna, indien dat geïndiceerd is, over de aan te raden behandeling.

Als er TEK aangeraden worden, zal de oedeemfysiotherapeut de maten opnemen en na overleg met u de kous(en) uitkiezen en bestellen. Zij zorgt ook voor de afhandeling naar de zorgverzekering. Zodra de TEK geleverd zijn (meestal binnen 1-2 weken) maakt hij/zij weer een afspraak met u om de TEK te passen en te leren hoe de kous(en) aan en uit kunt doen en geeft hij/zij advies voor het omgaan met de kous.

Kan ik ook zonder verwijskaart laten beoordelen of ik TEK nodig heb?

U kunt ook zonder dat u eerst naar uw arts bent geweest een afspraak bij de oedeemfysiotherapeut maken. Zij zal u dan screenen en onderzoeken en aangeven of het voor u raadzaam is therapeutisch elastische kousen te gaan dragen.

Zo ja, dan is het nodig om via een verwijskaart aan uw arts toestemming hiervoor te vragen, zodat de oedeemfysiotherapeut deze mee kan sturen naar de zorgverzekering.

Zijn er nog andere compressieopties?

Er zijn nog allerlei andere middelen om druk/compressie uit te oefenen.

Een van de mogelijkheden is een verbandbandage. Deze lichte, met klittenbandsluitende bandage werkt als een therapeutisch elastische kous, maar is door de klittenbandsluiting vaak gemakkelijker aan– en uit te trekken.

Ook door middel van hulpmiddelen als polstering kan er extra compressie worden gegeven.
Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn, maak dan een afspraak met 1 van onze oedeemfysiotherapeuten.