Wat is veneus oedeem?

Veneus oedeem ontstaat door een slecht werkend adersysteem in de benen. Van het bloed in de aders wordt 90% naar het hart terug gepompt en 10% wordt door het lymfesysteem terug vervoerd naar de bloedbaan. Als de aders in de benen niet goed functioneren, kunnen ze het bloed niet goed terug pompen richting het hart. Het lymfesysteem krijgt dan meer te verwerken en kan het aanbod niet aan. Er ontstaat dan oedeem in voeten en onderbenen (met name rond de enkels). Dit wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd.
Veneus oedeem komt vaak voor. Het wordt vooral gezien bij ouderen, zwangeren en minder validen.

Verschijnselen

Veneus oedeem geeft een moe, zwaar en soms pijnlijk, branderig gevoel in voeten en onderbenen. De benen kunnen ook rusteloos zijn, er ontstaat een gevoel te “moeten” bewegen om een vervelend, tintelend gevoel kwijt te raken.

Vaak zijn er spataderen te zien op de benen en soms roestkleurige plekjes in de huid.

In de loop van de dag worden de klachten erger, vooral na lang staan.

Hoe ontstaat veneus oedeem?

In onze grote bloedvaten zitten kleppen die er voor zorgen dat bloed niet terug stroomt. Deze kleppen sluiten zich als het bloed gepasseerd is. Als de kleppen niet goed meer sluiten, wordt het (zuurstofarme en afvalstofrijke) bloed minder goed afgevoerd richting het hart. De druk in de aderen neemt toe en als gevolg hiervan zetten ze uit, zoals bij oppervlakkige spataders. Dit komt met name voor in de benen, omdat het bloed daar het meeste tegen de zwaartekracht in vervoerd moet worden. Er treedt vocht uit te vaten wat op gaat hopen in onderbenen en voeten, dit opgehoopte vocht heet oedeem.