Wat kan oedeemtherapie voor u doen

Wat kan de oedeemfysiotherapeut voor u doen?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem en uw hulpvraag kan de oedeemtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen, zorgt de oedeemtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert meestal de pijn.

Na lymfdrainage volgt het zwachtelen (compressietherapie) van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt u vaak ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om licht te sporten. Heeft u kousen dan is het zeer aan te bevelen deze altijd te dragen.

Bij lipoedeem en zeker in de combinatie met (lip)lymfoedeem zal er behandeld worden met manuele lymfdrainage.

De oedeemfysiotherapeut zal met u spreken over bewegen en u hierin zo nodig begeleiden.

Oedeemfysiotherapeuten hebben na hun opleiding fysiotherapie nog een opleiding tot oedeemtherapeut gevolgd. Deze oedeemfysiotherapeuten staan in een verbijzonderingen register bij het KNGF ( Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en geregistreerd bij de NVFL ( Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie). Deze oedeemfysiotherapeuten kunnen manuele lymfedrainage geven, zwachtelen, sommigen meten ook kousen aan. Bovendien geven ze adviezen met betrekking tot hygiƫne en huidadviezen en duidelijke leefregels.

Wordt de behandeling vergoed?

Om een beroep te kunnen doen op een oedeemfysiotherapeut is een verwijzing van huisarts of specialist (dermatoloog) nodig.

Vergoeding is afhankelijk van de polis die u afgesloten heeft. U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

Therapeutische elastische kousen zijn een absolute noodzaak als je lipoedeem hebt. Zwachtelmateriaal en steunkousen worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Uw oedeemfysiotherapeut kan u hierover informeren.