Welke soorten zijn er?
Er zijn grofweg 2 soorten kousen:
- Rondbreikousen: de kousen worden rond gebreid, zonder naad
- Vlakbreikousen: deze worden eerst als een lap gebreid en later aan elkaar genaaid.
Beide soorten kousen kunnen in verschillende drukklassen worden gemaakt, doch vlakbreikousen zijn door hun breiwijze stugger in de breedte en geven zodoende meer compressie. Bij lymfoedeem, waarbij meer compressie gewenst is, zal vrijwel altijd voor vlakbreikousen worden gekozen.
Elastische kousen worden tevens ingedeeld aan de hand van de hoeveelheid druk die op de enkel uitgeoefend wordt. Zie tabel[1]. Deze druk loopt richting de knie langzamerhand af. De benodigde hoeveelheid druk hangt af van de toestand van de patiënt, maar zal meestal klasse II of III zijn. Tijdens het dragen van een kous, kan zich nog steeds extra vocht gaan ophopen. Ook als kousen een gelijke hoeveelheid druk geven, kunnen ze verschillen in het vermogen om uitrekken van de kous tegen te gaan, en daarmee de vorming van extra oedeem. Dit vermogen heet de stijfheid (stiffness).
De oedeemfysiotherapeut zal de maten van uw been, arm of ander lichaamsdeel opmeten en aan de hand daarvan bepalen of uw been, arm of ander lichaamsdeel geschikt is voor een confectiekous of dat er gekozen moet worden voor maatwerk.
Er zijn vele leveranciers van therapeutisch elastische kousen. De oedeemtherapeuten van Oedeemcentrum Flevoland zijn aangesloten bij Fysiotek en kunnen via deze organisatie bij al deze firma’s TEK bestellen. Zij zijn dan ook niet aan 1 merk gebonden.
Zij zullen u een weloverwogen advies geven en samen met u bekijken welke TEK voor u het meest geschikt is.
Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, van beige of zwart, tot knalroze of andere moderne kleuren en soms ook met hippe motieven.